Rezultati istraživanja: Što developeri žele?

1. dio - O plaćama, kriterijima za odabir tvrtke, otkazima i preferiranoj radnoj kulturi

Znamo li što developeri doista žele od svojih poslodavaca? Leapbit je htio saznati prave odgovore i svoje HR prakse temeljiti na podacima. Zato smo proveli veliko istraživanje Što developeri žele? o preferencijama developera u pogledu kulture tvrtki, očekivanim i preferiranim benefitima, visini plaće i HR praksama zapošljavanja i onboardinga.

U periodu između 23. studenog i 5. prosinca promovirali smo istraživanje kampanjom #developerske_tragedije u medijima i na društvenim mrežama. Ovom prilikom želimo se zahvaliti svima koji su nam poklonili povjerenje i ispunili anketu - Sakupili smo 675 relevantnih odgovora.

Anketa je provedena korištenjem platforme hrvatskog startupa za ad hoc tržišna istraživanja Peekator, a stručnu sociološku pomoć pri oblikovanju ankete i interpretaciji rezultata osigurao nam je Peekatorov tim.

Dobili smo veliku količinu vrijednih rezultata koje smo odlučili objaviti u 4 izvještaja.

 • O plaćama, kriterijima za odabir poslodavca, otkazima i preferiranoj radnoj kulturi
 • Zadovoljstvo HR praksama zapošljavanja i onboardinga u IT tvrtkama
 • Anatomija freelance developera - možemo li ih privući u hrvatske tvrtke?
 • Jesu li (i koji) benefit i perkovi developerima doista bitni?

Što smo naučili iz prvog dijela rezultata istraživanja Što developeri žele: O plaćama, kriterijima za odabir poslodavca, otkazima i preferiranoj radnoj kulturi

U ovom blogu predstavit ćemo par neočekivanih ili zanimljivih uvida, a cijeli report s detaljnom analizom svih rezultata po spolu, senioritetu i tipu tvrtke u kojoj developeri rade preuzmite na ovom linku.

Prvi dio istraživanja odgovorio nam na ukupno 13 pitanja:

 1. Zbog čega developeri napuštaju tvrtku?
 2. Što ih je privuklo u tvrtku u kojoj trenutno rade?
 3. Kolika im je plaća?
 4. Jesu li zadovoljni plaćom i koji bi iznos bio dovoljan, a nakon kojeg im postaju bitne druge stvari poput kulture tvrtke, vrijednosti ili zanimljivosti projekta?
 5. Kakvo radno vrijeme preferiraju?
 6. Preferiraju li samostalni rad ili rad u timu?
 7. Žele li fleksibilno ili strukturirano vodstvo?
 8. Žele li visok stupanj autonomije ili precizno definirane zadatke?
 9. Kako usklađuju privatne i poslovne obveze?
 10. Jesu li zadovoljni projektima na kojima rade?
 11. Kako ocjenjuju vodstvo svoje tvrtke?
 12. Smatraju li kulturu svoje tvrtke atraktivnom?
 13. Cijene li svoje kolege i smatraju li da je rad s njima poticajan?

Detaljne uvide naći ćete u izvještaju, a ovdje ćemo izdvojiti neke od rezultata koji su nam privukli pažnju.

Zanimalo nas je zbog čega developeri odlučuju dati otkaz u svojoj tvrtki i koji su glavni faktori koji su presudili pri odabiru tvrtke u kojoj trenutno rade.

Odgovori o plaćama pokazali su nam jednu zanimljivu inverziju. Sudeći prema prikupljenim podacima, žene prosječno imaju niže plaće (neto) gledano po spolu - ali ako analiziramo odgovore prema spolu i senioritetu čini se kako developerke većinom zarađuju više.

O čemu se radi?

Izgleda da žene sporije napreduju do pozicije senioriteta u odnosu na muške kolege. Stoga ih je prosječno više među juniorkama i midovima u odnosu na muške kolege. Zašto je to tako - ne znamo.

Zanimljivo je i vidjeti tko je zadovoljniji plaćom - developerke ili developeri.

Pitali smo developere koja plaća osigurava dobar život, a nakon kojeg više novac nije prioritet, pa se mogu posvetiti odabiru tvrtke prema vrijednostima, zanimljivosti projekta i slično. Protumačili smo taj iznos kao iznos idealne plaće i usporedili ga s prosječnom plaćom prema senioritetu i dobili informaciju koliko im nedostaje do plaće kojom su posve zadovoljni.

Naučili smo i koje su razlike u prioritetima developera i developerki pri odabiru tvrtke za koju žele raditi.

Velika većina developera na pitanje o tome koji tip rada smatraju idealnim odgovorila je - razvoj vlastitog proizvoda.

A za kraj ovog kratkog pregleda smo izdvojili dva uvida o teambuildinzima i uređenju ureda. Detaljne odgovore na svih trinaest pitanja prema spolu, senioritetu i tipu kompanije pronađite u izvještaju.

Komentirajte odgovore na našim društvenim mrežama (Facebook, LinkedIn i Instagram) i pratite nas - u siječnju i početkom veljače stižu i preostala tri izvještaja.

*plaće su iskazane u neto iznosu